Omakuvia Minän teatterissa

8/05/2017

Tänä kesänä vietin pisimmän oman näyttelykierroksen ehdottomasti Aboa Vetus & Ars Novassa, Minän teatteri -näyttelyn parissa. Varmaan eniten siksi, että omakuvateemainen näyttely oli niin sanotusti lähellä sydäntä.

Aino Kanniston teoksia.

Kenties olen maininnut muutamaankin otteeseen, että mitä tulee valokuvaukseen ja valokuvaukselliseen työskentelyyn, on omakuva jo vuosikaudet ollut itselleni se tärkein ilmaisukeino. Omakuva on päiväkirjaa, fiktiota, terapiaa, itseen tutustumista, itsensä paljastamista toisille, peittelyä, rehellisyyttä, aitoutta, ja yhtä lailla valehtelemista ja näyttelyä. Se voi olla sitä kaikkea, ja lisäksi vielä paljon muuta.

Nyt on myös syytä tehdä rajanveto omakuvan ja selfiekulttuurin välillä. Selfien ja omakuvan väliin ei voi asettaa on yhtä kuin -merkkiä. Ne kun eivät varsinaisesti merkitse samaa, ainakaan itselleni. Lyhyesti, ja erittäin tiivistetyn karrikoidusti, sanoisin, että omakuvassa lähtökohta on kuvan kerronnallinen sisältö. Selfiekulttuurissa omalla kuvalla on yleensä kenties pinnallisempaa funktiota. Näin yleistetysti ja viivat suoraksi vedellen.

Heli Rekula

Aboa Vetus & Ars Novan Minän teatteri -näyttelyssä on esillä omakuvia (valokuvia tai videoteoksia) kymmeneltä suomalaiselta valokuvataiteilijalta, kuten Elina Brotherus, Aino Kannisto, Iiu Susiraja ja Marko Karo. Näyttelyssä on hyvin erilaisia lähestymistapoja omakuvan maailmaan ja monipuolisuudellaan ne antavatkin hyvän käsityksen siitä, miten omakuva voidaan ymmärtää. Miten eri tavoilla me voimme itsemme näyttää, tai olla näyttämättä.

Erica Nyholm

Ennalta tiesin valtaosan näyttelyn taiteilijoista, ja usean töitä olen seurannutkin pidemmän aikaa. Nyt mielenkiintoni herätti kuitenki Erica Nyholm, joka oli toistaiseksi itselleni vieraampi valokuvataiteilija. Hänen teoksensa sykähdyttivät ja pelkistetyt kuvapinnat, keskisommittelu ja paljon puhuvat katseet tuntuivat hyvällä tavalla tutuilta. Niitä elementtejä omissakin omakuvissani näkyy paljon. Ehkä juuri siitä syystä nämä Nyholmin teokset puhuttelivat aivan erityisellä ja rehellisellä tavalla.

Marja Helander

Näyttelyssä käynti on hyvä hetki pysähtyä ja miettiä, millaisen omakuvan itse itsestään ottaisi. Olisitko kuvassa ollenkaan? Katsoisitko kameraan? Miten olisit pukeutunut? Millaisessa ympäristössä? Näyttelyssä on vain yksinkertaisesti hyvä hetki olla rauhassa ja kysyä itseltään: "Kuka ja millainen minä olen?".

Minän teatteri -näyttely Aboa Vetus & Ars Novassa 8.6.-27.8.2017.

You Might Also Like

0 kommenttia

Jos sinulla heräsi ajatuksia, jaa ne kanssani. Kuulisin mielelläni, mitä sinä ajattelet.